Bländarens uppgift

Bländarens uppgift i kameran är att styra den infallande mängden ljus genom att reglera storleken på ljusinsläppet. Man kan jämföra med att släppa in ljus genom olika stora fönster. En stor bländaröppning som 1,8 släpper igenom mycket ljus och en liten som t.ex. 22 släpper igenom lite ljus.


Viktigt att veta är att bländaren, genom att reglera ljusinsläppet även kontrollerar skärpedjupet, dvs. hur mycket av förgrund eller bakgrund du vill ha lika skarpt som huvudmotivet. Man kan alltså se på en bild om den är tagen med en stor eller liten bländare.
Irisbländaren som är den vanligaste typen, består av ett antal metallblad som delvis täcker varandra (liknande konstruktion som centralslutaren).
Slutartalen varierade slutartiden och därmed ljusstyrkan med faktorn 2. Eftersom en exponering alltid är en kombination av tid och bländare måste även bländarvärdena ändras med samma faktor.


Bländarmatematik

Den faktiska storleken på bländaröppningen är alltid relaterad till brännvidden på objektivet. Är brännvidden 50 mm och största bländaren 1 är öppningen lika stor som brännvidden dvs. 50 mm. Vid bländare 2 är öppningen 25 mm och vid bländare 4 blir öppningen 12,5 mm, osv.
Men dubblar vi diametern på ljusöppningen ökar bländaröppningens yta 4 ggr (det är ju ytan av en cirkel) och för att få ett bländarsystem som förändrar ljusstyrkan med faktor 2, så måste bländartalet multipliceras med roten ur 2 (dvs. 1,4) för varje steg.


Exempel
4 x 1,4 = 5,6

5,6 x 1,4 = 8
8 x 1,4 = 11 osv.


Praktiska exempel
När både tid och bländare ändrar ljusstyrkan med samma faktor blir det enkelt att räkna om ett exponeringsvärde så det passar ett speciellt motiv.

Exempel 1
Du mäter ljuset och får värdet bl 8 och 1/60. Men tiden är för lång för ditt motiv som rör sig ganska snabbt. Du vill ha 1/500, vad ska bländaren stå på?


2
2,8
4
5,6
8
11
16
22
1000
500
250
125
60
30
15
8

Den nya kombinationen blir bl 2,8 och 1/500 vilken ger lika mycket ljus på filmen som den tidigare uppmätta exponeringen. Vilket naturligtvis gäller hela tabellen.

Exempel 2
Du mäter ljuset och får värdet bl 11 och 1/125. Men du skulle behöva en liten bländare för att få maximalt skärpedjup, dvs. bl 22. Vad blir då exp.tiden?


4
5,6
8
11
16
22
1000
500
250
125
60
30

Här blir tiden ganska lång; 1/30, och du måste då vara noga med att både kameran och motivet är stilla för att få en helt skarp bild.

Standard på gamla objektiv (men mer sällsynt på nya) är skärpedjupstabellen som finns ovanför den egentliga bländarskalan på bilden ovan. I det här fallet står bländaren på 8 vilket avläst på skalan ger ett skärpedjup mellan 5 m och oändlighet (markerat med liggande 8). Ska tilläggas att den här skalan är från ett objektiv gjort för analog fotografering. Skärpetoleranserna är betydligt mindre vid digital fotografering.
Det finns en del missuppfattningar om att man måste räkna om bländaren vid olika format. Men så är det inte, ett uppmätt bländartal gäller för alla format, på film eller på sensorstorlek. Enda gången bländartalen inte stämmer är vid närbildsfotografering då man använder mellanringar eller bälg. Alltså då utdraget är större än brännvidden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar